Vai Jūs apstātos pēc viena kumosiņa?
Kas tev liek smaidīt?
Padoms: Kā pareizi glabāt gaļu!
Protams, gaļa ir viens no svarīgākajiem produktiem ikdienas maltītēs. Tāpēc, lai arī pēc ilgas glabāšanas tā būtu garšīga un svaiga, gaļa ir jāmāk pareizi glabāt.
Gaļas glabāšana saldētavā
Gaļas pareiza saglabāšana saldētavā atkarīga no saldētavas temperatūras:
No -12 līdz -8 °C gaļu var glabāt ne ilgāk par 2-4 mēnešiem;
Pie temperatūras no -18 līdz -12 °C – 4-8 mēneši;
Pie temperatūras no -24 līdz -18 °C – 10-12 mēneši;
! Ja glabāsi jau sagrieztu gaļu mazākos gabalos, tad tās glabāšanas termiņš jāsamazina uz pusi;
!! Maltās gaļas glabāšanas termiņš ir 4 reizes mazāks.
Kā pareizi sasaldēt gaļu:
Sadali gaļu porcijās (vienai pagatavošanas reizei);
Ietin katru porciju atsevišķi folijā, cepampapīrā vai pārtikas plēvē;
Ieliec sagatavotās porcijas caurspīdīgajā plastmasas maisiņā. Tur pat ievieto zīmīti ar šodienas datumu.
Tagad gaļu var likt saldētavā.
Gaļas glabāšana ledusskapī
Vidējā ledusskapju temperatūra ir no 0 līdz +5 °C. Šeit gaļas uzglabāšanas laiks skaitāms stundās:
Pie temperatūras no +5 līdz +7 °C ne ilgāk par 8-10 stundām
Pie temperatūras no 0 līdz +5 °C – līdz 24 stundām;
Pie temperatūras no -4 līdz 0 °C – ne ilgāk par 48 stundām;
!!! Izņēmums ir sakapāta vai maltā gaļa, to glabāt nav ieteicams, jāpagatavo uzreiz.
Atcerieties!
Nekad nemazgā gaļu pirms saldēšanas. Gaļu vispār mazgāt nav ieteicams, jo tai ir baktērijas, kuras mazgāšanas laikā var ievazāt pa visu virtuvi, bet pie termiskas apstrādes šīs baktērijas mirst.
Lai pagarinātu gaļas glabāšanas termiņu ledusskapī, gaļu ietin ar augu eļļu apsmērētā cepampapīrā.
Atsaldē gaļu tikai dabīgā veidā – istabas temperatūrā, tad gaļa saglabās vairāk vērtīgu vielu un izdosies garšīgāki un aromātiskāki ēdieni.
Padoms: Kā nopirkt labu gaļu!
Lai Justos pārliecinātam, ka nopirkāt kvalitatīvu gaļu, vislabāk to pirkt no zināmiem vietējiem gaļsaimniekiem. Bet, ja nākas izvēlēties gaļu veikalā vai tirgū, tad iesakām vadīties pēc 3 punktiem:
1. Labi izgriezts gabals – ļoti svarīga ir izgrieztā gaļas gabala forma. Gabals jābūt gluds, bez izteikti robainām malām, bez iegriezumiem, caurumiem vai plaisām. Vitrīnā izlikti konkrēta gaļas veida gabali jābūt līdzīgi pēc formas un izmēra.
2. Krāsa – krāsa var būt atšķirīga atkarīgi no dzīvnieka gaļas un izgriezta gaļas gabala, bet svaiga gaļa vienmēr būs ar bagātīgu, izteiktu krāsu. Par kvalitātes rādītāju tiek uzskatīts, ja viena gabala krāsa ir vienmērīga. Ja gaļa ir izbalējusi vai plankumaina, tas liecina par gaļas sliktu apstrādi vai vecumu.
3. Struktūra – struktūrai jābūt salīdzinoši viendabīgai. Struktūra ar atdalītām šķiedrām vai graudaina struktūra var liecināt par mehāniski bojātu vai vienkārši sliktas kvalitātes gaļu.
Lai jums izdodas gardi ēdieni!